За прв пат после 1986 година Македонски железници ТРАНСПОРТ АД набави нови товарни вагони

Возот кон Кочани пак вози

03.02.2016 година

Од денес, 03.02.2016 година, се воспостави редовниот патнички сообраќај на релацијата Скопје-Кочани-Скопје.

Така, според редовниот возен ред патничките возови за Кочани од Скопје ќе тргнуваат во 15.22 часот, а во Кочани ќе пристигнуваат во 18.14 часот. Во правец кон Скопје возовите ќе тргнуваат во 5.50 наутро, а во Скопје ќе пристигнуваат во 8.41 часот.

Бесплатни патувања секоја среда и за средношколците

21.12.2015 година

На учениците од средните училишта во Република Македонија, со важност од 1 јануари 2016 година, секоја среда им се одобрува бесплатно патување во една насока и за повратни патувања на мрежата на Македонските железници.

Средношколците правото за користење на бесплатното патување мора да го докажат, со ставање на увид на извршниот и контролен персонал во возот, средношколска легитимација или училишна книшка со фотографија и датум на раѓање.

Билетот во една насока и за повратно патување важи 1 ден.

Учениците, кои патуваат бесплатно во среда, можат да ги користат само патничките возови, а доколку патуваат со воз од повисок ранг или со задолжотелна резервација мора да платат одреден додаток согласно Тарифа за превоз на патници Дел III.

Што има ново во возниот ред 2015/2016

Од 13 ноември годинава стартуваше новиот возен ред на Македонски железници Транспорт АД - Скопје. Тој, во својата содржина, нема некои позначајни промени. Имено, и понатаму кон Белград ќе сообраќаат два пара на воза, утринскиот кој од Скопје ќе тргнува во 8,20 часот и вечерниот во 22,19 часот. Тргнувањето на возовите од Белград кон Скопје се во 7,35, односно 18,50 часот. Кон Солун ќе сообраќа и понатаму еден пар на воза кој од Скопје за Солун ќе тргнува во 4,45, а од Солун за Скопје во 18,16 часот. И за Приштина останува еден пар на воза кој од Приштина тргнува во 7,10, а од Скопје за Приштина во 16,10 часот.

Возниот ред и во внатрешниот патнички сообраќај не нуди некои промени. Така, и понатаму на релацијата Скопје - Гевгелија - Скопје ќе возат три пара на патнички и еден меѓународен воз, кон Битола четири пара возови, кон Табановци четири патнички и два меѓународни, кон Кичево два пара воза и кон Кочани еден пар. На релацијата Скопје - Велес - Скопје ќе сообраќаат 10 пара на возови од кои четири само до Велес.

Сепак и годинава, поради сообраќајни и технолошки причини, веднаш со влегувањето на сила на новиот возен ред 2015/2016 година времено нема да сообраќаат по еден пар на возови кон Битола (540/541), Гевгелија (632/613 - возовите ќе сообраќаат само на релацијата Скопје - Велес - Скопје) и Кичево (660/663).

Што се однесува до товарниот сообраќај и годинава договорени се транзитни и редовни траси за потребите на македонското стопанство. Покрај ова, во случај на вонредни потреби, има договорено и резервни траси за потребите на товарниот сообраќај во Републиката и во меѓународниот и транзитниот сообраќај.

Повторно сообраќа возот до Битола

20.11.2015 год.

Денеска од 18 часот нормализиран е железничкиот сообраќај на пругата Велес-Битола-Велес. Имено, како што информиравме, поради голем одрон на карпа на оваа пруга железничкиот сообраќај беше во целосен прекин од 05.11.2015 година. Во овој временски период железничкиот сообраќај се одвиваше само на релацијата Велес-Чашка-Велес.

Времена промена во возниот ред

05.11.2015 год.

Поради непроодност на пругата (одрон на карпи), Возовите 541/540, привремено не сообраќаат, а возовите 641/642 и 645/640 кои по возниот ред сообраќаат на релација Скопје-Битола-Скопје, до оспособување на пругата, привремено сообраќаат на релација Скопје-Чашка-Скопје.

Поради непроодност на пругата, а во интерес на патниците, до оспособување на пругата Велес-Битола возовите 2081/2080 кои сообраќаат на релација Скопје-Велес-Скопје им е продолжена релацијата и ќе сообраќаат на релација Скопје-Чашка-Скопје, а поаѓањето на возот 2080 од станица Чашка ќе биде во 05.40 часот.

Во Кина промовирана првата модерна електромоторна гарнитура за македонските пруги

Јули, 2015

Делегацијата на Република Македонија, меѓу кои и Владо Мисајловски, министерот за транспорт и врски, односно Никола Костов, генералниот директор на МЖ Транспорт АД - Скопје престојуваа во работна посета на Народна Република Кина при што на членовите на нашата делегација и беше презентирана првата од шесте порачани современи дизел и електромоторни возови за потребите на нашето Акционерско друштво.

Од кинеската корпорација ЦСР ќе се набават четири дизел-моторни гарнитури и две електромоторни гарнитури за превоз на патници во железничкиот сообраќај со што МЖ Транспорт ќе го модернизира патничкиот железнички сообраќај во земјата.

Во рамките на посетата на Кина и промоцијата на првата електромоторна гарнитура која кон крајот на август треба да пристигне во Македонија, министерот Мисајловски заедно со директорот на МЖ Транспорт Никола Костов ќе се сретнат со менаџментот на ЦСР при што се разговараше за конечната реализација на договорот и начинот на испорака на гарнитурите во Македонија.

Договорено е гарнитурите со капацитет од 1200 патници да пристигнуваат сукцесивно со тоа што испораката треба да се финализира до првата половина од 2016 година. Гарнитурите целосно ќе се бидат климатизирани, опремени со вакум тоалети, енергетски ефикасни и ќе ги задоволуваат сите безбедносни стандарди, како и стандардите за превоз на лица со обраничена мобилност.